Muzuzeum Koguta w Kazmierzu Dolnym to kolejne ciekawe miejsce na  mapie atrakcji Krainy Lessowych Wąwozów.

W piwnicach najsłynniejszej Kazmiemierskiej piekarni przy ul. Nadrzecznej 6 powstało Muzeum Koguta i Kazimierskich Tradycji Kulinarnych. Jest to muzeum żywe – ekspozycji towarzyszą warsztaty przygotowywania kogutów i innych kazimierskich specjałów, spotkania, wykłady, prezentacje.
Świat dawnych, masarni, olejarni, przetwórni owoców, barów mlecznych i knajp, młynów, wiatraków, browarów, jatek, sodówek, wytwórni lemoniady minął w Kazimierzu bezpowrotnie. Zmieniły się też piekarnie, lodziarni i kawiarnie dostosowując się do potrzeb współczesnej klienteli. Pamięć o kazimierskich tradycjach kulinarnych przywróci powstające właśnie w zabytkowych piwnicach Piekarni Sarzyńskich Muzeum Koguta i Kazimierskich Tradycji Kulinarnych.

Długo oczekiwane uroczyste otwarcie nastąpi 11 sierpnia 2021 roku o godzinie 14:00

Muzeum Koguta i kazimierskich tradycji kulinarnych to miejsce dla wszystkich, którzy chcą poznać bliżej tradycje piekarnicze Kazimierza Dolnego i historię wypiekania tu kogutów, ale także bogate dziedzictwo kulinarne naszego miasteczka. Jego dodatkową atrakcją są interaktywne pokazy lepienia kogutów

Dodaj komentarz