Odkrywaj smaki Polskich Marek Turystycznych w KRAINIE LESSOWYCH WĄWOZÓW

Nasz kulinarny potencjał
Kraina Lessowych Wąwozów to obszar w zachodniej części województwa lubelskiego z największym w Europie układem wąwozów lessowych. Charakteryzuje się żywą rzeźbą terenu, licznymi i spektakularnymi formami erozyjnymi oraz… smakowitymi potrawami tradycyjnymi, co sprawia, że jest ona bardzo atrakcyjna turystycznie.
To nie przypadek, bowiem dzięki glebowo-klimatycznym czynnikom, rzeźbie terenu, potencjałowi przyrodniczemu można było zachować sięgającą najdawniejszych czasów gospodarkę zasobami terenu. Są nimi: łowiectwo, rolnictwo, rybołówstwo śródlądowe.
Reaktywowany „Szlak smaków Krainy Lessowych Wąwozów” to interesujący sposób na zwiedzanie i może nawet na zauroczenie się tym urokliwym, niejednorodnym regionem turystycznym, przecież „przez żołądek do serca”. Zapraszamy do odkrywania i delektowania się specjałami kuchni Krainy Lessowych Wąwozów!
Specyfika klimatu i zasobności okolicznych gleb ukierunkowało rolnictwo w uprawę zbóż. Jadano to, co urodziła ziemia. Do XVII w. kwitł handel zbożem, nad Wisłą funkcjonowało blisko 60 wielokomorowych spichlerzy, gdzie przechowywano lokalne „złoto”, a potem spławiono je Wisłą do portu w Gdański i dalej do Europy. Tradycyjnie nadal uprawia się tu zboża na mąkę: pszenicę, żyto, a nawet orkisz
To właśnie mąka jest podstawowym produktem w tradycyjnej kuchni naszego regionu. Na bazie mąki przygotowywano lokalne potrawy: kluski kładzione, gniecione, pierogi z różnym farszem (serem, kaszą, mięsem, kapustą), pyzy, placki na fajerce (fajerczaki), buracarze, ciasta drożdżowe oraz chleb. Wielu restauratorów i szefów kuchni z dumą podkreśla, że używa mąki prosto z pobliskiego młyna. Dobra mąka to podstawa.
Zapraszamy na „Szlak smaków Krainy Lessowych Wąwozów”
Zaintrygowała Cię Kraina Lessowych Wąwozów? Planujesz przyjazd tu? Dłuższy pobyt? Poznaj z nami Krainę Lessowych Wąwozów od kuchni. Z jakimi smakami kojarzy się Tobie Kraina Lessowych Wąwozów? Woda mineralna? Śliwka w czekoladzie? To tylko przedsmak, tego, co czeka Cię na „Szlaku smaków Krainy Lessowych Wąwozów” Mówi się, że przez żołądek do serca, więc po spacerze nie tylko urokliwymi wąwozami lessowymi polecamy ucztę dla ciała…
Rekomendowane restauracje:
Niebo i Las Restaurant & Wine Bar w Łąkach
(Łąki 45A, 24-160 Wąwolnica; 692 633 366)
Piękno natury w pigułce – niebanalne miejsce wśród drzew, nieopodal wąwozów lessowych i nieba. Płaskowyż Nałęczowski nad doliną Bystrej – natura, spokój, przestrzeń na głęboki relaks i zaproszenie do znakomitej kuchni. Potrawy przygotowywane z produktów od zaprzyjaźnionych rolników, z ziół z własnego ogrodu. Wędzonki, konfitury i część pieczywa wyrabiane są na miejscu.
W specjalnym, sezonowym menu jesienią są:
- Szare kluski w nowej aranżacji podawane z pianą z camembert z warzywami korzeniowymi i jarmużem
- Rosół z bażanta
- Wegański żur
- Pączki z karpia
- Galareta z polika wieprzowego z brioche
Restauracja „Filiks” w Nałęczowie
(Armatnia Góra 10, 24-150 Nałęczów; 519 432 777)
Tradycyjna, regionalna kuchnia, ale w innowacyjnej odsłonie to autorska kuchnia Pani Agnieszki Filiks. Restauracja „Filiks” w Nałęczowie mieści się na Armatniej Górze w stylowej „Wilii Ukraina”. Wysmakowane wnętrza, to przedsmak tego, co zaoferuje Tobie menu. Można spróbować tu autorskich potraw Pani Agnieszki m.in.:
- Nałęczowska zupa chrzanowa z jajkiem i kiełbasą
- Gołąbki z kaszą jaglaną w sosie borowikowym,
- Pierogi ze Śliwką Nałęczowską z regionalnym kozim serem z „Koziego Grodu”.
W Krainie Alicji w Nałęczowie
(ul. Kolejowa 37, 24-150 Nałęczów, 609 925 609)
Restauracja urządzona w „czarodziejskim” stylu z motywami z powieści „Alicja w Krainie Czarów”. W menu – uciecha dla podniebienia! Restauracja serwuje dania tradycyjnej kuchni polskiej z nutą śródziemnomorskiej lekkości. Potrawy przygotowywane ze starannie wyselekcjonowanych produktów pochodzących wyłącznie od lokalnych dostawców. Serwowane dania wzbogaca wyjątkowa oferta win z różnych zakątków świata.
- Zupa – Krem z pieczonego buraka z kleksem chrzanowej śmietany.
- Danie główne – kaczka z jabłkami z kluseczkami
- Romantyczna kolacja w sali kominkowej
Restauracja Stacja Kultura w Poniatowej
(ul. Kolejowa 2, 24-320 Poniatowa; 81 475 52 20)
Zabytkowy budynek dawnej stacji kolejowej usytuowany pośród urokliwych lasów na obrzeżach Miasta Poniatowa. Miejsce bogate zarówno kulturowo jak i historycznie, które obecnie jest jednym z ważniejszych punktów postoju Nadwiślańskiej Kolejki Wąskotorowej. Warto zatrzymać się na Stacji Kultura nie tylko z powodu smakowitej kuchni, ale też bogatej ofercie kulturalnej:
W menu nawiązującym do staropolskiej kuchni regionalnej m. in.:
- Poniatowskie Pyzy Ziemniaczane
- Kolejowa Zupa Zacierkowa
- Krem z buraków
- Kaczka w sosie
- Romantyczna kolacja na torach!
Restauracja Słowik w Poniatowej
(ul. Spacerowa 3, 24-320 Poniatowa; +48 81 820 41 61)
W sercu Poniatowej nad zalewem znajduje się Hotel i Restauracja „Słowik”. Restauracja „Słowik” oferuje to, co jest kwintesencją polskiej kuchni, hołduje produktom najwyższej jakości i produktom sezonowym, z których można wydobyć esencję smaku. Bazuje na najlepszych lokalnych składnikach, takich jak owoce, warzywa, ryby, jaja i mięsa.
Menu opiera się na produktach świeżych, nieprzetworzonych, bez konserwantów, barwników i ulepszaczy.
Smakosze polskiej kuchni odnajdą tu tradycyjne potrawy przygotowywane z lokalnych produktów:
- Rosół drobiowo-wołowy tradycyjny serwowany ze swojskim makaronem
- Żurek z jajkiem i białą kiełbasą
- Kotlet schabowy tradycyjny po lubelsku z ziemniakami i zestawem surówek
- Filet z karpia w śmietanie po polsku z ziemniakami opiekanymi i surówką
- Pstrąg w śmietanie lub z patelni oraz pieczone ziemniaki i surówka
- Sernik na ciepło
Siwy Dym w Celejowie
(Celejów 63c, 24-120 Kazimierz Dolny; 607 324 666)
Siwy Dym to muzyczna restauracja o niecodziennym góralskim wystroju, miłej atmosferze oraz regionalnej kuchni. Usytuowana jest w pięknej okolicy Celejowa oraz bliskim sąsiedztwie Puław, Kazimierza Dolnego i Nałęczowa. Obiekt oferuje Gościom duży bezpłatny parking, obszerny plac zabaw. Spędzanie tu wolnego czasu z rodziną nabiera nowego wymiaru.
Oprócz smacznego jedzenia gwarantujemy doskonałą zabawę. W weekendy organizujemy najlepsze w okolicy dancingi. Imprezy taneczne odbywają się w prawie każdy piątek i sobotę, równolegle na dwóch salach z zespołami muzycznymi oraz DJ-em.
W menu m.in.:
- Kwaśnica na swojskiej kapuście z żeberkiem i ziemniakami
- Rosół z kołdunami z baraniną
- Żeberko XL z wieprzowiny rasy puławskiej w glazurze z śliwka nałęczowską, z ziemniakami pieczonymi i mixem sałat
- Placek po góralsku okraszony oscypkiem
Maćkowa Chata w Janowcu
(ul. Sandomierska 2, 24-123 Janowiec; 81 881 54 62)
Kameralna, klimatyczna restauracja w nadwiślańskim Janowcu, słynąca z domowego, pysznego jedzenia i rodzinnej atmosfery. Utytułowany, działający od 20 lat obiekt gastronomiczny zaprasza w sezonie od kwietnia do października.
Poleca m.in.:
- Barszcz czerwony z kołdunami
- Kluski janowieckie
- Knedle ze śliwkami
- Nadwiślańskie pućki
Restauracja Cukrownia w Opolu Lubelskim
(ul. Fabryczna 23, 24-300 Opole Lubelskie; +48 609 502 094)
W zabytkowym budynku dawnej cukrowni urządzone loftowe wnętrze. Industrialna przestrzeń wypełniona zielenią w połączeniu ze złotem. Restauracja kultywuje tradycje kuchni staropolskiej w nowoczesnej odsłonie. Autorskie dania szefa kuchni skomponowane z najwyższej jakości, naturalnych, sezonowych składników.
W menu restauracji m.in.:
- Tradycyjny kotlet schabowy smażony na smalcu z puree z ziemniakami i sałatą ze śmietaną
- Zupa rakowa z pieczywem wypiekanym na miejscu
- Smażony pstrąg z lokalnej hodowli z łódeczkami ziemniaczanymi i surówka z kiszonej kapusty
- Wegetariańskie gołąbki w sosie pomidorowym
Maciejowa Chata w Miłocinie
(Miłocin 6a, 24-150 Miłocin; 695 644 611)
Drewniane, przestronne wnętrze z dwiema antresolami w stylu wiejskiej chaty, wypełnione lokalną sztuką ludową. Miejsce z klimatem specjalizuje się w tradycyjnej kuchni polskiej przygotowywane z produktów od lokalnych dostawców. Potrawy przyrządzane są według wypróbowanych przepisów od miejscowych gospodyń.
W karcie dań m. in.:
- Barszcz biały na zakwasie
- Łosoś pieczony pod pierzynką w glazurze
- Karp trymowany w galarecie
- Schab pieczony w ziołach
Zabytkowe Podziemia w Nałęczowie
(al. Lipowa 27, 24-150 Nałęczów; 667 441 555)
W kurorcie z dwustuletnimi tradycjami uzdrowiskowymi, Pałacem Małachowskich i stylowymi willami z XIX w. można odzyskać wewnętrzną harmonię, zatroszczyć się o swoje ciało i rozsmakować nałęczowską kuchnią. „Zabytkowe Podziemia” – restauracja urządzona gustownie w piwnicach „Willi Nagórze” z 1882 r. poleca tradycyjne dania:
- Barszcz z dużą ilością warzyw i koperkiem według receptury Oktawii Żeromskiej
- Medalion Wokulskiego ze schabu z podgrzybkami z plackami ziemniaczanymi lub szpinakowymi kluskami śląskimi z garniturkiem sałatkowym
- Ulubiony deser Bolesława Prusa – Pigwowiec (produkt certyfikowany Krainy Lessowych Wąwozów).
Restauracja Czarna Dama w Janowcu
(ul. Sandomierska 24, 24-123 Janowiec; 600 237 440)
Położona w niezwykle malowniczym, nadwiślańskim terenie o urozmaiconej rzeźbie, w tle z wielowiekowymi zabytkami, owianymi legendą o Czarnej Damie. Górujący nad miasteczkiem, na wzgórzu zamek, to wspomnienie świetności dawnych rodów magnackich: Firlejów, Tarłów, Lubomirskich. Janowiec przyciąga nie tylko naturą, architekturą, ale i doskonałą lokalną kuchnią.
Restauracja „Czarna Dama” serwuje m. in.:
- Nadwiślańska zupa z suma
- Rosół janowiecki
- Flaki wołowe puławskie
- Schabowy z kością z ziemniakami z koperkiem i sałatką
- Pierogi z pieczenią baranią
- Tatar z sarny
- Gulasz z baraniny podawany z plackiem ziemniaczanym

Do zobaczenia na kulinarnym „Szlaku smaków Krainy Lessowych Wąwozów”!