Piwo rzemieślnicze tworzone z chmieli uprawianych na Płaskowyżu Nałęczowskim. Trunek produkowany jest przy użyciu tradycyjnych metod, z szyszek z regionalnych plantacji. Receptura stworzona z myślą o jak najdokładniejszym odwzorowywaniu doznań z picia piwa z lat 80'.
Chmiele Nałęczowskie - Kraina Lessowych Wąwozów
Chmiele Nałęczowskie to piwo rzemieślnicze, które powstaje w Przybysławicach, zaledwie 12 km od uzdrowiska Nałęczów. Produkt znajduje się na liście Certyfikowanych Produktów Polskiej Marki Turystycznej Krainy Lessowych Wąwozów.
Kilka informacji na temat Chmieli Nałęczowskich
Browar Rodzinny „Chmiele Nałęczowskie” powstaje z pasją i 20-letnim doświadczeniem zawodowym w nałęczowskiej branży spożywczej z 2014 r. Nazwa Chmiele Nałęczowskie pochodzi od tego, że stosowane w produkcji chmiele, uprawiane są na Płaskowyżu Nałęczowskim.
Trunek produkowany jest, dzięki tradycyjnym metodom, a receptura, z której powstają Chmiele Nałęczowskie została stworzona tak, by jak najdokładniej odwzorować doznania z picia piwa z lat 80. Do produkcji trunku wykorzystywane są wyłącznie wysokiej jakości naturalne składniki, takie jak: szyszki chmielowe, które pochodzą z lokalnych upraw na terenie Płaskowyżu Nałęczowskiego oraz lawenda, która pochodzi z Krainy Lessowych Wąwozów i potrzebna jest do uwarzenia piw.
Trunki w browarze Chmiele Nałęczowskie nie są utrwalane chemicznie, a filtrowanie i pasteryzowanie odbywa się, tak aby jak najwięcej prozdrowotnych substancji trafiło do organizmu człowieka. Natomiast nasycenie dwutlenkiem węgla jest w pełni naturalne i wynika z fermentacji drożdży piwowarskich.
Co znajduje się w ofercie Chmieli Nałęczowskich?
Chmiele Nałęczowskie w swojej ofercie posiadają piwa:
- IPA aromatyczne oraz IPA goryczkowe– złote, wysokogoryczkowe oraz niskoalkoholowe piwo rodzaju American IPA. Dwa chmiele uprawiane w Ameryce nadają mu cytrusowej goryczki, natomiast trzeci chmiel zebrany na Płaskowyżu Nałęczowskim nadaje piwu ciekawy, kwiatowy aromat.
- Żytni odlot – ciemno-bursztynowe, mało goryczkowe, niskoalkoholowe piwo, uwarzone z żytniego słodu, cechuje się trwałą pianą, zbożowymi posmakami i delikatnym aromatem.
- Pszeniczne – białe, naturalne mętne, niskoalkoholowe piwo, charakteryzujące się łagodnym smakiem oraz delikatnym aromatem pochodzącym z chmieli nałęczowskich.
- Jasne goryczkowe – złote, łagodne oraz średnio goryczkowe piwo o niskiej zawartości alkoholu, kompozycja trzech chmieli nadaje mu naturalnego, świeżego smaku.
- Ciemne chmielowe – bursztynowe, goryczkowe piwo o niskiej zawartości alkoholu, posiada słodki karmelowo-kawowy smak i wyjątkowy aromat.
- Lawendowe – złote, nisko goryczkowe oraz niskoalkoholowe piwo, które charakteryzuje się łagodnym smakiem i delikatnym aromatem wonnych kwiatów lawendy.