OpisSpichlerz z Podlodowa wyróżnia się budynków stojących na janowieckim wzgórzu surowością architektury i siłą konstrukcji. Jest on zupełnie inny niż spichlerze znad Wisły.
OpisSpalony w 1914 roku, przez cofające się wojska rosyjskie, po czym natychmiast odbudowany. Zakład przetrwał II wojnę światową, lecz w 1945 zniszczyła go powódź. Ponownie odbudowany świadczy usługi dla okolicznych rolników do dziś.
OpisRoman Czerniec – kowal z Wojciechowa jest właścicielem kuźni działającej od 1920 r., założonej przez jego dziadka Michała Ostrowskiego. Na jego asortyment składają się głównie wyroby kowalstwa artystycznego.
OpisJatki to historyczny, drewniany budynek znajduję się w centrum Małego Rynku i pochodzi z pocz. XIX wieku. Wcześniejsze jatki mięsne (koszerne) istniały tu już w XVI i XVII wieku.
Obecnie mieści się tu lokal gastronomiczny “Trzeci Księżyc – Lokalne Bistro"
OpisIzba Twórczości Ludowej im. Heleny Kozak w Janowcu. Artysta Zygmunt Kozak prowadzący Izbę Twórczości Ludowej jest utalentowanym samoukiem, który od wielu lat popularyzuje rzeźbiarstwo wśród dzieci i młodzieży.
OpisFolwark z XVIII spichlerzem istniał już za Tęczyńskich, został znacznie rozbudowany przez Lubomirskich i Sieniawskich. Za rządów Aleksandra Augusta księcia Czartoryskiego, Końskowola stała się siedzibą administracji nadwiślańskich dóbr „Familii”.