Manufaktura Różana znajduje się w miejscowości Stara Wieś w gminie Końskowola. Wytwarzane są w niej przetwory z płatków róży, owoców róży, pigwowca, dyni jadalnej.
Manufaktura Różana - Kraina Lessowych Wąwozów
Manufaktura Różana zlokalizowana jest w miejscowości Stara Wieś, zaledwie 19 km od Puław. Produkt znajduje się na liście Certyfikowanych Produktów Polskiej Marki Turystycznej Krainy Lessowych Wąwozów.
Kilka informacji o Manufakturze Różanej
Manufaktura Różana jest rodzinnym gospodarstwem, które od 10 lat dzieli się z innymi swoją pasją i zamiłowaniem do róż. Plantacja położona jest w niewielkiej miejscowości Stara Wieś, która znajduje się w gminie Końskowola, gdzie od dawna pielęgnowane są długie i bogate tradycje uprawy krzewów i roślin ozdobnych. Warto podkreślić, że tradycje różane w tym regionie zostały zapoczątkowane przez miłośniczkę kwiatów i ogrodów Księżną Izabelę z Czartoryskich, dzięki której w Końskowoli powstał pierwszy ogród różany.
Manufaktura Różana tworzy przetwory z płatków i owoców dzikiej róży oraz pigwowca, pochodzących z prywatnego gospodarstwa, a ich podstawą są stare, tradycyjne babcine przepisy. Ponadto produkcja przetworów odbywa się bez udziału dodatkowych konserwantów i substancji chemicznych. Konfitury powstałe w Manufakturze Różanej zachwycają swoim zapachem oraz smakiem, a dodatkowo zawierają cenne źródła witamin i minerałów.
Produkty oferowane przez Manufakturę Różaną
Manufaktura Różana proponuje zainteresowanym takie produkty, jak:
- Konfitura z owoców róży – idealna do ciast, deserów, jak i również do posmarowania ulubionego pieczywa.
- Mus z owoców dzikiej róży z pigwowcem – dzięki idealnej gęstej konsystencji nadaje się świetnie jako nadzienie do domowych wypieków, doskonały do bułki, naleśników oraz nabiału.
- Syrop z owoców róży – doskonały do herbaty, lemoniady, wody z miętą, jogurtu naturalnego oraz kefiru.
- Sok z owoców róży bez cukru – nie zawiera cukru, dzięki czemu świetnie nadaje się do herbaty, wody, lemoniady oraz lodów.
- Konfitura Różana z Końskowoli – można jej używać jako nadzienie do pączków, rogalików, aromatyzowania herbat lub kawy.
- Syrop z płatków róży – posiada dużą zawartość olejków eterycznych, zawiera niepowtarzalny aromat oraz słodki zapach. Spełni się idealnie jako dodatek do napojów, sorbetów, lemoniad, deserów, alkoholi oraz jako półprodukt do nalewki.
- Konfitura z pigwowca – świetny jako dodatek do potraw, ciast, deserów, sorbetu oraz twarogu oraz idealnie sprawdzi się jako składnik do drinków, lemoniad czy naturalny słodzik herbaty.
- Syrop z pigwowca – można go używać jako dodatek do herbaty, lemoniad, nalewki, jogurtu naturalnego, mas, ciast, sorbetów, sałatek owocowych i warzywnych. Doskonale zastępuje cytrynę w herbacie.
- Sok z pigwowca z Końskowoli – bez dodatku cukru, zmniejsza kaloryczność pokarmów i wchłanianie cukrów, dzięki czemu jest idealnym dodatkiem do herbat, lemoniad, zakwaszania barszczu, chrzanu, mas, ciast, galaretek, wody z miodem, sałatek owocowych i warzywnych oraz sosów.
- Syrop z mniszka lekarskiego – zaleca się picie go przy infekcjach górnych dróg oddechowych i kaszlu, wykazuje działanie przeciwzapalne oraz dostarcza organizmowi wielu witamin wspomagając walkę z drobnoustrojami.
- Żelki z dyni – jest to świetna przekąska dla dużych i małych, która gwarantuje 100% naturalności i zdrowia.