Chmiele Nałęczowskie

Kontakt Przybysławice 5b,
21-080 Garbów
Gmina Garbów
Miejscowość Przybysławice
Telefon 600 088 384
e-mail chmiele.naleczowskie@gmail.com

Opis obiektu: Chmiele Nałęczowskie

Piwo rzemieślnicze tworzone z chmieli uprawianych na Płaskowyżu Nałęczowskim. Trunek produkowany jest przy użyciu tradycyjnych metod, z szyszek z regionalnych plantacji. Receptura stworzona z myślą o jak najdokładniejszym odwzorowywaniu doznań z picia piwa z lat 80'.

Chmiele Nałęczowskie  - Kraina Lessowych Wąwozów

Chmiele Nałęczowskie to piwo rzemieślnicze, które powstaje w Przybysławicach, zaledwie 12 km od uzdrowiska Nałęczów. Produkt znajduje się na liście Certyfikowanych Produktów Polskiej Marki Turystycznej Krainy Lessowych Wąwozów.     

Kilka informacji na temat Chmieli Nałęczowskich     

Browar Rodzinny „Chmiele Nałęczowskie” powstaje z pasją i 20-letnim doświadczeniem zawodowym w nałęczowskiej branży spożywczej z 2014 r.  Nazwa Chmiele Nałęczowskie pochodzi od tego, że stosowane w produkcji chmiele, uprawiane są na Płaskowyżu Nałęczowskim.

Trunek produkowany jest, dzięki tradycyjnym metodom, a receptura, z której powstają Chmiele Nałęczowskie została stworzona tak, by jak najdokładniej odwzorować doznania z picia piwa z lat 80. Do produkcji trunku wykorzystywane są wyłącznie wysokiej jakości naturalne składniki, takie jak: szyszki chmielowe, które pochodzą z lokalnych upraw na terenie Płaskowyżu Nałęczowskiego oraz lawenda, która pochodzi z Krainy Lessowych Wąwozów i potrzebna jest do uwarzenia piw.

Trunki w browarze Chmiele Nałęczowskie nie są utrwalane chemicznie, a filtrowanie i pasteryzowanie odbywa się, tak aby jak najwięcej prozdrowotnych substancji trafiło do organizmu człowieka. Natomiast nasycenie dwutlenkiem węgla jest w pełni naturalne i wynika z fermentacji drożdży piwowarskich.   

Co znajduje się w ofercie Chmieli Nałęczowskich?   

Chmiele Nałęczowskie w swojej ofercie posiadają piwa:  

  • IPA aromatyczne oraz IPA goryczkowe– złote, wysokogoryczkowe oraz niskoalkoholowe piwo rodzaju American IPA. Dwa chmiele uprawiane w Ameryce nadają mu cytrusowej goryczki, natomiast trzeci chmiel zebrany na Płaskowyżu Nałęczowskim nadaje piwu ciekawy, kwiatowy aromat.            
  • Żytni odlot – ciemno-bursztynowe, mało goryczkowe, niskoalkoholowe piwo, uwarzone z żytniego słodu, cechuje się trwałą pianą, zbożowymi posmakami i delikatnym aromatem.
  • Pszeniczne – białe, naturalne mętne, niskoalkoholowe piwo, charakteryzujące się łagodnym smakiem oraz delikatnym aromatem pochodzącym z chmieli nałęczowskich.
  • Jasne goryczkowe – złote, łagodne oraz średnio goryczkowe piwo o niskiej zawartości alkoholu, kompozycja trzech chmieli nadaje mu naturalnego, świeżego smaku.
  • Ciemne chmielowe – bursztynowe, goryczkowe piwo o niskiej zawartości alkoholu, posiada słodki karmelowo-kawowy smak i wyjątkowy aromat.
  • Lawendowe – złote, nisko goryczkowe oraz niskoalkoholowe piwo, które charakteryzuje się łagodnym smakiem i delikatnym aromatem wonnych kwiatów lawendy.

Oferta w ramach "Smaków Krainy Lessowych Wąwozów":

Właściciele zapraszają na zwiedzanie browaru z degustacją. Podczas wizyty goście mogą obejrzeć wnętrza warzelni, zapoznać się z procesem produkcji oraz popróbować kraftowych piw.

 

Informacje dodatkowe

Informacje

Obiekt Certyfikowany tak
Rodzaje przeżyć Degustacje, Zwiedzanie
Rodzaje produktów Piwa

Informacje

Członek KLW tak
Obiekt na Szlaku Smaków tak

Lokalizacja

Nałęczów
Przybysławice 5b, 21-080 Garbów
Wskazania lokalizacji mają charakter informacyjny i mogą być niedokładne.