Stacja Kultura to niezwykła restauracja znajdująca się w pobliżu torów kolejowych w starej, zabytkowej stacji. Obiekt zlokalizowany jest w Poniatowej i znajduje się na liście Certyfikowanych Produktów Polskiej Marki Turystycznej Krainy Lessowych Wąwozów.
Restauracja Stacja Kultura¸ dzięki swojemu położeniu w pobliżu torów, wystylizowana jest na klimaty okołopodróżnicze. Wnętrze obiektu, w którym znajdują się także miejsca noclegowe, ma przynosić na myśl stację kolejową, dzięki odrestaurowaniu budynku, który zmieniał się przez lata pod ścisłym nadzorem konserwatora zabytków. Obiekt został urządzony w konwencji walizek, poczekalni oraz pociągu przy torach wąskotorowych.
Wchodząc do restauracji Stacja Kultura poczują się Państwo jak w przedziale jadącego pociągu, dzięki tapetom z wizerunkami wagonów oraz półkami, na których ustawione są walizki podróżnicze. W środku czeka na Was nie tylko smaczna kuchnia oparta na świeżych, lokalnych produktach, ale przede wszystkim rodzinna atmosfera przez fakt, że głównym założeniem właścicieli Stacji Kultury jest by ich Goście czuli się i wracali tu jak do własnego domu.
Restauracja oferuje zarówno dania tradycyjne, jak i te typu fast-food: pizzę oraz burgery. W karcie znajdują się również dania wegetariańskie, wegańskie oraz bezglutenowe, a także szeroka oferta trunków alkoholowych oraz napoi gorących i zimnych.
Dla zainteresowanych Stacja Kultura przygotowała także 5 komfortowo urządzonych pokoi, dzięki czemu można zostać w tym niezwykłym miejscu na dłużej. Dla Gości hotelowych za dodatkową opłatą istnieje możliwość przygotowania śniadania kontynentalnego.
Stacja Kultura zlokalizowana jest w urokliwej Poniatowej, dlatego odwiedzając tą miejscowość warto zobaczyć Dom Muzyki w Kraczewicach, Minimuzeum w Kraczewicach oraz Kościół pw. Najświętszego serca Pana Jezusa w Kraczewicach. Interesującym miejscem jest również Ośrodek Sportu i Rekreacji w Poniatowej, gdzie każdy znajdzie coś interesującego dla siebie – od krytych pływalni po kompleksy boisk, siłownie, skatepark oraz korty tenisowe. W skład Ośrodka wchodzi także kąpielisko z dmuchanymi torami i wypożyczalnią kajaków.
Robione według starej, rodzinnej receptury. Gotowane i surowe ziemniaki połączone z jajkiem, mąką oraz przyprawami nadziewane są mięsem i po ugotowaniu podawane z dodatkiem podsmażonej cebulki oraz boczku.
To świetny deser na każdą porę roku. Kruche ciasto z grubą warstwą świeżo startych jabłek z pobliskich sadów, pokryte kruszonką bądź słodką pianką białkową.