Warsztaty piekarnicze odbywają się w rodzinnej piekarni zlokalizowanej w Kraczewicach Prywatnych w Poniatowej. Warsztaty te to niesamowita przygoda dla najmłodszych, którzy będą mieli okazję nauczyć się nowych rzeczy oraz dla wszystkich miłośników wypieków. Atrakcja znajduje się na liście Certyfikowanych Produktów Polskiej Marki Turystycznej Krainy Lessowych Wąwozów.
Piekarnia Tadeusza Zubrzyckiego, w której organizowane są warsztaty piekarnicze, to rzemieślnicza firma rodzinna, która funkcjonuje na rynku od trzech pokoleń, a ich wypieki powstają zgodnie z tradycyjną recepturą.
Warsztaty realizowane są w celu stworzenia nawyku świadomych wyborów zakupowych, a od lat 70-tych realizowany jest projekt „Od ziarenka do bochenka”, który polega na przyjmowaniu grup dzieci, młodzieży oraz dorosłych w celu zapoznania ich z tradycyjną metodą produkcji pieczywa.
W trakcie warsztatów piekarskich uczestnicy zapoznają się z historią rzemiosła, cech piekarskich oraz produkcją zdrowego pełnowartościowego pieczywa.
Część teoretyczna przeprowadzana jest w sali multimedialnej, gdzie odbywa się projekcja filmu o ginących zawodach, historii i tradycji rzemiosła. W tej części uczestnicy mają również okazje zrobić projekt własnego wypieku. Podczas części praktycznej odbywa się wyrabianie i wypiekanie zaprojektowanych wcześniej bułeczek, chałek oraz innej galanterii pod opieką i kierunkiem Mistrza Piekarskiego. W trakcie uczestnicy mają możliwość zwiedzenia piekarni, gdzie będą mogli zobaczyć wszystkie maszyny biorące udział w produkcji wypieków oraz zapoznają się z zasadami produkcji dobrego, zdrowego pieczywa.
Warto podkreślić, że wypiekane przez uczestników bułki związane są hermetycznie z regionem Krainy Lessowych Wąwozów, jego walorami przyrodniczymi, kulturowymi, legendami i historią. Dla przykładu tworzone wypieki mogą kształtem nawiązywać do fauny obszaru lub być ilustracją legend oraz opowieści dotyczących okolicy.
Na koniec warsztatów piekarskich odbywa się wybór „Najlepszego Piekarza” oraz „Najlepszej Piekarki”, natomiast wszyscy uczestnicy zdobywają „Medal Honorowy”.
Czas trwania warsztatów: 2-3 godz.
Preferowana grupa wiekowa: dzieci od 3 roku życia
Organizowane są tu warsztaty "Od ziarenka do bochenka", pozwalające na zapoznanie się z tajnikami tego zawodu oraz z tradycyjną metodą produkcji pieczywa. W programie zajęć są opowieści o historii piekarnictwa, zwiedzanie piekarni oraz wyrób i wypiek pod kierunkiem Mistrza Piekarskiego samodzielnie zaprojektowanych chałek i bułeczek.