Restauracja Filiks usytuowana jest malowniczo w Kazimierzu Dolnym i posiada niezwykły widok na Wisłę, Zamek oraz Basztę. Obiekt znajduje się na liście Certyfikowanych Produktów Polskiej Marki Turystycznej Krainy Lessowych Wąwozów.
Restauracja Filiks serwuje dania kuchni autorskiej, a wiodącymi potrawami są smaki kuchni europejskiej. Turyści zjedzą tu w przyjemnej i klimatycznej atmosferze wyśmienite dania obiadowe, zupy, przystawki, a także potrawy wegańskie. Do ich przygotowania wykorzystywane są produkty regionalne w połączeniu z produktami sezonowymi. W bogatym menu na szczególną uwagę zasługują: Śledzik po Kazimiersku z jabłkiem powiślańskim, Pyzy Kazimiersko-Janowickie z warzywami na musie selerowym z boczniakami oraz Kazimierska zalewajka z jajkiem sadzonym.
W restauracji Filiks serwowane są także lokalne napoje i alkohole m.in. regionalne piwo i wino. Niecodzienną atrakcją lokalu jest częściowo odsłonięta kuchnia, dzięki czemu goście mogą obserwować komponowanie dań.
Na terenie restauracji Filiks organizowane są różnorodne przyjęcia, imprezy plenerowe, imprezy okolicznościowe oraz spotkania. W obiekcie na gości czekają również wieczorki z muzyką na żywo w wybrane dni.
Restauracja Filiks to restauracja usytuowana w malowniczym Kazimierzu Dolnym, który jest jedną z perełek turystycznych. W trakcie pobytu w miasteczku warto odwiedzić, takie miejsca i zabytki jak: rynek Kazimierza Dolnego, Górę Trzech Krzyży, zespół zamkowy oraz znajdującą się przy nim basztę, bulwar nadwiślański. Niesamowitą atrakcją będzie także wybranie się na rejs po Wiśle małym statkiem, bądź motorówką.
Gotowana na wywarze z kości wędzonych i własnoręcznie przyrządzanym żytnim zakwasie, podawana z jajkiem sadzonym, ziemniakami i wędzonym żeberkiem.
Curry z cebulką marynowaną i suszonymi pomidorami. Przed podaniem wędzone dla uzyskania koloru i aromatu.